Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ugto.mx/handle/20.500.12059/5448
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.rights.licensehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0es_MX
dc.contributor.authorJuan Rivera Lorcaes_MX
dc.contributor.authorMAURICIO RAMOS DAVILAes_MX
dc.creatorIGNACIO MEJIA HAROes_MX
dc.date.accessioned2021-12-15T20:23:03Z-
dc.date.available2021-12-15T20:23:03Z-
dc.date.issued2021-12-15-
dc.identifier.urihttp://repositorio.ugto.mx/handle/20.500.12059/5448-
dc.description.abstractEl objetivo del estudio fue evaluar los efectos en los parámetros productivos y productos de la fermentación ruminal de dietas para corderos en una prueba de comportamiento con 18 corderos distribuidos al azar en tres dietas-tratamiento con diferente concentración de vainas de mezquite molidas (VMM): 0% (T1), 15% (T2) y 30% (T3). Se determinó la composición nutricional de VMM y las dietas; se midió el consumo de alimento, ganancia de peso y conversión alimenticia; y se determinaron los ácidos grasos volátiles (AGV) y nitrógeno amoniacal (N-NH3) en rumen.La ganancia de peso, consumo de alimento y conversión alimenticia fueron similares (p > 0.05) entre tratamientos, al igual que los AGV y N-NH3 (p > 0.05). La vaina de mezquite aporta un contenido nutricional adecuado para utilizarse en dietas de corderos al 15% o 30% sin afectar los parámetros productivos.es_MX
dc.language.isospaes_MX
dc.publisherUniversidad de Guanajuatoes_MX
dc.relationhttps://doi.org/10.15174/au.2021.3149es_MX
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_MX
dc.sourceActa Universitaria: Multidisciplinary Scientific Journal. Vol. 31 (2021)es_MX
dc.titleParámetros productivos de corderos alimentados con dietas de diferente concentración de vainas de Prosopis laevigataes_MX
dc.title.alternativePerformance of lambs fed diets with different concentration of Prosopis laevigata podsen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_MX
dc.creator.idinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/22320es_MX
dc.subject.ctiinfo:eu-repo/classification/cti/6es_MX
dc.subject.ctiinfo:eu-repo/classification/cti/31es_MX
dc.subject.ctiinfo:eu-repo/classification/cti/3104es_MX
dc.subject.keywordsVainas de mezquite blanco (Prosopis laevigata)es_MX
dc.subject.keywordsOvinoses_MX
dc.subject.keywordsGanancia de pesoes_MX
dc.subject.keywordsWhite mesquite pods (Prosopis laevigata)en
dc.subject.keywordsLambsen
dc.subject.keywordsWeight gainen
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_MX
dc.creator.twoLESLYA IVONNE SORIA RODRIGUEZes_MX
dc.creator.threeBENJAMIN ORTIZ DE LA ROSAes_MX
dc.creator.fourVICTOR MANUEL MARIN PERALESes_MX
dc.creator.fiveJULIO PORFIRIO RAMON UGALDEes_MX
dc.creator.idtwoinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/565159es_MX
dc.creator.idthreeinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/19959es_MX
dc.creator.idfourinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/372525es_MX
dc.creator.idfiveinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/8305es_MX
dc.description.abstractEnglishThe objective of the study was to evaluate the effects on performance and products of ruminal fermentation of lamb diets in a sheep trial composed of 18 male lambs distributed randomly in three treatment diets containing different concentration of ground mesquite pods (VMM): 0% VMM (T1), 15% VMM (T2), and 30% VMM (T3). The nutritional composition of VMM and diets was determined. Feed intake, weight gain, and feed conversion were measured. In rumen, Volatile Fatty Acids (VFA) and N-NH3 were evaluated. Weight gain, feed intake, and feed conversion were similar (p > 0.05) among treatments, as well as the production of VFA and N-NH3 (p > 0.05). The mesquite pods provide an adequate nutritional content to be used in lamb diets without affecting the performance when used in 15% or 30%.en
Appears in Collections:Revista Acta Universitaria



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.