Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ugto.mx/handle/20.500.12059/2259
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.rights.licensehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0es_MX
dc.creatorOSCAR HUGO TOSQUY VALLEes_MX
dc.date.accessioned2020-08-13T20:26:02Z-
dc.date.available2020-08-13T20:26:02Z-
dc.date.issued2020-03-04-
dc.identifier.urihttp://repositorio.ugto.mx/handle/20.500.12059/2259-
dc.description.abstractEn el estado de Veracruz, el rendimiento promedio de frijol es menor a 700 kg ha-1 debido a la siembra de materiales de bajo rendimiento y susceptibles a sequía y enfermedades. Las variedades mejoradas podrían ayudar a revertir esta situación. Por este motivo, de 2011 a 2013 se validó la variedad de frijol Negro Comapa en 11 ambientes de Veracruz, México, con objeto de verificar su productividad y determinar su estabilidad en parcelas de entre 1500 m2 y 2000 m2. En ocho ambientes, las parcelas se condujeron en condiciones de humedad residual y, en tres, bajo temporal. Para determinar el rendimiento de grano, en cada genotipo se realizaron cuatro muestreos de 6 m2 cada uno. Negro Comapa superó en 22% y 39% el rendimiento de Negro Jamapa y Negro Michigan en humedad residual y en 43% y 45% bajo temporal, respectivamente. Su rendimiento promedio fue de 1261 kg ha-1, significativamente superior al de los dos testigos. Negro Comapa mostró alta productividad, resistencia a enfermedades y buena respuesta en el rendimiento en ambientes favorables.es_MX
dc.language.isospaes_MX
dc.publisherUniversidad de Guanajuatoes_MX
dc.relationhttps://doi.org/10.15174/au.2020.2358en
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_MX
dc.sourceActa Universitaria: Multidisciplinary Scientific Journal. Vol. 30 (2020)es_MX
dc.titleValidación de la variedad de frijol Negro Comapa en ambientes tropicales del estado de Veracruzes_MX
dc.title.alternativeValidation of the Negro Comapa bean variety in tropical environments of the state of Veracruzen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_MX
dc.creator.idinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/202135es_MX
dc.subject.ctiinfo:eu-repo/classification/cti/6es_MX
dc.subject.ctiinfo:eu-repo/classification/cti/3103es_MX
dc.subject.ctiinfo:eu-repo/classification/cti/2417es_MX
dc.subject.keywordsFrijol Negro Comapa (Phaseolus vulgaris L.) - Rendimiento - Veracruz (Estado)es_MX
dc.subject.keywordsAdaptabilidades_MX
dc.subject.keywordsHumedad residuales_MX
dc.subject.keywordsTemporales_MX
dc.subject.keywordsNegro Comapa bean (Phaseolus vulgaris L.) - Yield - Veracruz (Estado)en
dc.subject.keywordsAdaptabilityen
dc.subject.keywordsResidual moistureen
dc.subject.keywordsRainy seasonen
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_MX
dc.creator.twoERNESTO LOPEZ SALINASes_MX
dc.creator.threeVALENTIN ALBERTO ESQUEDA ESQUIVELes_MX
dc.creator.fourJOSE RAUL RODRIGUEZ RODRIGUEZes_MX
dc.creator.fiveJORGE ALBERTO ACOSTA GALLEGOSes_MX
dc.creator.idtwoinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/7511es_MX
dc.creator.idthreeinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/111371es_MX
dc.creator.idfourinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/58139es_MX
dc.creator.idfiveinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/8146es_MX
dc.description.abstractEnglishIn the state of Veracruz, the average bean yield is less than 700 kg ha-1, due to the use of low yielding materials that are susceptible to drought and diseases. Improved varieties could help to reverse this situation. For this reason, from 2011 to 2013 the Negro Comapa bean variety was validated in 11 environments in Veracruz, Mexico, in order to verify its productivity and determine its yield stability in comercial plots from 1500 m2 and 2000 m2. In eight environments, plots were conducted in conditions of residual moisture and, in three, under rainfall conditions. To determine the grain yield, in each genotype four samples of 6 m2 each were made. Under residual moisture, Negro Comapa outyielded Negro Jamapa and Negro Michigan by 22% and 39%, respectively, and by 43% and 45% under rainfed conditions. Its average yield was 1261 kg ha-1, significantly higher than the two check varieties. Negro Comapa showed high productivity, disease resistance and high yield response in favorable environments.en
Appears in Collections:Revista Acta Universitaria



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.