Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ugto.mx/handle/20.500.12059/1804
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.rights.licensehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0es_MX
dc.creatorMaría Guadalupe Cortez Ávila-
dc.date.accessioned2020-05-07T15:11:04Z-
dc.date.available2020-05-07T15:11:04Z-
dc.date.issued2016-02-19-
dc.identifier.urihttp://repositorio.ugto.mx/handle/20.500.12059/1804-
dc.description.abstractEl citral es un aldehído a,ß-insaturado, susceptible a reacciones de hidrogenación, produ-ciendo geraniol, nerol y citronelol, compuestos de interés en química fina. Industrialmente, el citral es hidrogenado utilizando catalizadores de metales nobles soportados en TiO2. El in-terés por utilizar biocatalizadores para efectuar esta reacción dada su eficiencia y selectivi-dad se ha incrementado de forma reciente. La inmovilización de biocatalizadores en alginato favorece su estabilidad contra desnaturalizantes químicos y térmicos. La hidrogenación de citral se realizó en medio líquido, utilizando xilanasa inmovilizada (650 mUI/mL) a tempe-ratura y velocidad de agitación constantes. A pH de 5.88 se encontró que la reducción de citral fue mayor al 99.9%, obteniendo nerol, geraniol y citronelal. La concentración de H2O2no influyó de modo significativo en la actividad enzimática, mientras que el pH sí influyó en forma inversamente proporcional. La estabilidad de la matriz de alginato se redujo con-siderablemente al incrementar el pH. La máxima velocidad de reacción fue a pH de 5.88es_MX
dc.language.isospaes_MX
dc.publisherUniversidad de Guanajuatoes_MX
dc.relationhttps://doi.org/10.15174/au.2016.852-
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_MX
dc.sourceActa Universitaria: Multidisciplinary Scientific Journal. Vol. 26 Num 1 (2016)es_MX
dc.titleActividad enzimática de xilanasa inmovilizada en perlas de alginato de sodio en la hidrogenación de citral en medio líquidoes_MX
dc.title.alternativeEnzimatic activity of xylanase immobilized in sodium alginate beads in citral hydrogenation using liquid medium-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_MX
dc.subject.ctiinfo:eu-repo/classification/cti/2es_MX
dc.subject.keywordsXilanasaes_MX
dc.subject.keywordsPeróxido de hidrógenoes_MX
dc.subject.keywordsHidrogenaciónes_MX
dc.subject.keywordsCitrales_MX
dc.subject.keywordsInmovilizaciónes_MX
dc.subject.keywordsXylanase-
dc.subject.keywordsHydrogen peroxide-
dc.subject.keywordsHydrogenation-
dc.subject.keywordsCitral-
dc.subject.keywordsImmobilization-
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_MX
dc.creator.twoAlba Nelly Ardilas Arias-
dc.creator.threeJUAN MANUEL SALGADO ROMAN-
dc.creator.fourROSA HERNANDEZ SOTO-
dc.creator.fiveJOSE ALFREDO HERNANDEZ MALDONADO-
dc.creator.idthreeinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/173231es_MX
dc.creator.idfourinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/47707es_MX
dc.creator.idfiveinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/205089es_MX
dc.description.abstractEnglishCitral is an aldehyde a,ß-unsaturated, susceptible to hydrogenation reactions, with the for-mation of geraniol, nerol and citronellol, compounds with special interest in the fine chemi-cal. Industrially, citral is hydrogenated using noble metal catalysts supported on TiO2. The interest in using biocatalysts to carry out this reaction, for its efficiency and selectivity, has increased recently. Biocatalysts immobilization in alginate enhances their chemical and thermal stability against chemical and thermal denaturing. Hydrogenation of citral was car-ried out in liquid medium using immobilized xylanase (650 mIU/mL). Under controlled conditions of temperature and stirring speed. The reduction of citral obtained was higher than 99.9% at a pH of 5.88; achieving as products: nerol, geraniol and citronellal. The con-centration of H2O2 had no significant influence on the enzyme activity, on the contrary the pH, inversely influenced. Maximum speed of immobilized xylanase reaction, was obtained at pH 5.88, the stability of the alginate matrix is significantly reduced by increasing the pH-
Appears in Collections:Revista Acta Universitaria



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.