Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ugto.mx/handle/20.500.12059/1699
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.rights.licensehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0es_MX
dc.contributor.authorGuadalupe Oyoque Salcedoes_MX
dc.creatorJEANETTE GUADALUPE CARDENAS VALDOVINOSes_MX
dc.date.accessioned2020-04-27T15:16:36Z-
dc.date.available2020-04-27T15:16:36Z-
dc.date.issued2018-11-15-
dc.identifier.urihttp://repositorio.ugto.mx/handle/20.500.12059/1699-
dc.description.abstractIn this study, the effect of anthocyanic extracts of strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) variety Jacona on the in vitro growth of Staphylococcusaureus associated to bovine mastitis was evaluated. Sensitivity tests were carried out on the anthocyanic extracts by disk difussion method (10 μg/disk-100 μg/disk), using the antibiotic Dicloxacillin® as positive control (50 μg/mL, 50 μL/disk) and percentages of inhibition of bacterial growth were determined. Anthocyanic extracts managed to inhibit the bacterial growth of the strain ATCC 27543 and the isolated STA28 of S. aureus up to 54% and 40%, respectively. The results showed the antimicrobial potential of anthocyanic extracts of strawberry against S. aureus associated to bovine mastitises_MX
dc.description.abstractEn este estudio, se evaluó el efecto de los extractos antociánicos de fresa (Fragaria x ananassa Duch.) variedad Jacona sobre el crecimiento in vitro de Staphylococcus aureus asociados a la mastitis bovina. Las prue-bas de sensibilidad de los extractos antociánicos se realizaron por el método de difusión en disco (10 μg/disco a 100 μg por disco), utilizando el antibiótico Dicloxacillin® como control positivo (50 mg/ml, 50 μl/disco) y se determinaron los porcentajes de inhibición del crecimiento bacteriano. Los extractos antociánicos lograron inhibir el crecimiento de la cepa de S. aureus ATCC 27543 y del aislado STA28 hasta 54% y 40%, respectivamente. Los resultados mostraron el potencial antimicrobiano de extractos antociánicos de fresa contra S. aureus asociada a la mastitis bovina-
dc.language.isoengen
dc.publisherUniversidad de Guanajuatoes_MX
dc.relationhttps://doi.org/10.15174/au.2018.1630-
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_MX
dc.sourceActa Universitaria: Multidisciplinary Scientific Journal. Vol. 28 No 5 (2018)es_MX
dc.titleAntıbacterıal potentıal of anthocyanıc extracts of strawberry on Staphylococcus aureus assocıated to bovıne mastıtısen
dc.title.alternativePotencial antibacteriano de extractos antociánicos de fresa sobre Staphylococcus aureus asociado a la mastitis bovinaes_MX
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_MX
dc.creator.idinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/558794es_MX
dc.subject.ctiinfo:eu-repo/classification/cti/2es_MX
dc.subject.keywordsFragaria X Ananassaen
dc.subject.keywordsSecondary metabolitesen
dc.subject.keywordsAnthocyaninsen
dc.subject.keywordsBacterial resistanceen
dc.subject.keywordsMetabolitos secundarioses_MX
dc.subject.keywordsAntocianinases_MX
dc.subject.keywordsResistencia bacterianaes_MX
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_MX
dc.creator.twoPEDRO DAMIAN LOEZA LARAes_MX
dc.creator.threeERNESTO OREGEL ZAMUDIOes_MX
dc.creator.fourMARIA VALENTINA ANGOA PEREZ-
dc.creator.fiveHortencia Gabriela Mena Violante-
dc.creator.idtwoinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/201197es_MX
dc.creator.idthreeinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/435344es_MX
dc.creator.idfourinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/201668es_MX
dc.creator.idfiveinfo:eu-repo/dai/mx/orcid/0000-0002-0519-7506es_MX
Appears in Collections:Acta Universitaria



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.