Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ugto.mx/handle/20.500.12059/7503
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.rights.licensehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0es_MX
dc.creatorBASILIO VERDUZCO CHAVEZes_MX
dc.date.accessioned2022-12-05T01:13:58Z-
dc.date.available2022-12-05T01:13:58Z-
dc.date.issued2022-09-21-
dc.identifier.urihttp://repositorio.ugto.mx/handle/20.500.12059/7503-
dc.description.abstractFocusing events are associated with opportunities for innovation and transformation of social practices. Socio-spatial adaptation processes induced by these events are a relevant issue due to theoretical and public policy reasons. This article analyzes the growth of food delivery services during the early stages of the Covid-19 pandemic and the socio-spatial adaptation observed in Guadalajara, Jalisco. Based on evidence generated through semi-structured interviews with food deliverers in the Providencia area, the study identifies four dominant socio-spatial adaptation strategies. Workers used them to adapt to the pandemic in a context of systemic problems of social and urban inequality, social distancing policies, and increased occupational hazards, while digital platforms gained legitimacy and pushed for service diversification.es_MX
dc.language.isoenges_MX
dc.publisherUniversidad de Guanajuatoes_MX
dc.relationhttps://doi.org/10.15174/au.2022.3554-
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_MX
dc.sourceActa Universitaria: Multidisciplinary Scientific Journal. Vol. 32 (2022)es_MX
dc.titleSocio-spatial adaptation in the food delivery system during the first stages of the Covid-19 pandemic in Guadalajara, Jaliscoes_MX
dc.title.alternativeAdaptación socioespacial en el sistema de entrega de alimentos a domicilio durante las primeras etapas de la pandemia del Covid-19 en Guadalajara, Jaliscoes_MX
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_MX
dc.creator.idinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/10111es_MX
dc.subject.ctiinfo:eu-repo/classification/cti/5es_MX
dc.subject.ctiinfo:eu-repo/classification/cti/63-
dc.subject.ctiinfo:eu-repo/classification/cti/6307-
dc.subject.keywordsFocusing eventsen
dc.subject.keywordsFood deliveryen
dc.subject.keywordsCovid-19en
dc.subject.keywordsDigital platformsen
dc.subject.keywordsUrban segregationen
dc.subject.keywordsEventos focaleses_MX
dc.subject.keywordsEntrega de alimentoses_MX
dc.subject.keywordsCovid-19es_MX
dc.subject.keywordsPlataformas digitaleses_MX
dc.subject.keywordsSegregación urbanaes_MX
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_MX
dc.creator.twoMaría Basilia Valenzuela Varelaes_MX
dc.creator.idtwoinfo:eu-repo/dai/mx/orcid/0000-0002-7366-5412es_MX
dc.description.abstractEnglishLos eventos focales están asociados a oportunidades de innovación y transformación de prácticas sociales. Su capacidad para inducir procesos de adaptación socioespacial es relevante por razones teóricas y de política pública. Este artículo analiza el crecimiento de los servicios de comida a domicilio durante las primeras etapas de la pandemia por Covid-19 y la adaptación socioespacial observada en Guadalajara, Jalisco. Con base en evidencias generadas a través de entrevistas semiestructuradas con repartidores de alimentos en el área de Providencia, el estudio identifica cuatro estrategias dominantes de adaptación socioespacial. Los trabajadores las usaron para adaptarse a la pandemia en un contexto de problemas sistémicos de desigualdad social y urbana, políticas de distanciamiento social y aumento de riesgos ocupacionales, mientras que las plataformas digitales ganaron legitimidad e impulsaron la diversificación de servicios.es_MX
Appears in Collections:Revista Acta Universitaria



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.