Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ugto.mx/handle/20.500.12059/3255
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.rights.licensehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0es_MX
dc.contributor.authorARACELI GONZALEZ JUAREZes_MX
dc.creatorJUAN OSWALDO CERVANTES LUNAes_MX
dc.date.accessioned2020-11-03T16:59:43Z-
dc.date.available2020-11-03T16:59:43Z-
dc.date.issued2020-09-30-
dc.identifier.urihttp://repositorio.ugto.mx/handle/20.500.12059/3255-
dc.description.abstractEl objetivo de la presente investigación fue estimar la disposición a pagar por mezcal añejo, elaborado de forma artesanal con 100% Agave salmiana, cultivado, originario de San Felipe, Guanajuato, México. Se empleó el método de valoración contingente y se aplicó una encuesta a 120 consumidores. A través de un modelo Logit binomial se encontró que la Disposición a Pagar (DAP) promedio fue de $576.82 pesos, lo que significa un sobreprecio del 37.34% con respecto al mezcal que se produce actualmente en el municipio. Esto representa una oportunidad para los productores para introducir una nueva clase de mezcal que les permita incrementar sus márgenes de ganancia.es_MX
dc.language.isospaes_MX
dc.publisherUniversidad de Guanajuatoes_MX
dc.relationhttps://doi.org/10.15174/au.2020.2887-
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_MX
dc.sourceActa Universitaria: Multidisciplinary Scientific Journal. Vol. 30 (2020)es_MX
dc.titleDisposición a pagar por mezcal añejo en San Felipe, Guanajuato, Méxicoes_MX
dc.title.alternativeWillingness to pay for aged mezcal in San Felipe, Guanajuato, Mexicoen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_MX
dc.creator.idinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/698594es_MX
dc.subject.ctiinfo:eu-repo/classification/cti/6es_MX
dc.subject.ctiinfo:eu-repo/classification/cti/33es_Mx
dc.subject.ctiinfo:eu-repo/classification/cti/3328es_MX
dc.subject.keywordsValoración contingentees_MX
dc.subject.keywordsMezcal añejo- San Felipe, Gto. (México)es_MX
dc.subject.keywordsLogit binomial (Modelo)es_MX
dc.subject.keywordsDisposición a pagares_MX
dc.subject.keywordsMaguey pulquero (Agave salmiana)es_MX
dc.subject.keywordsContingent valuationen
dc.subject.keywordsAged mezcal; - San Felipe, Gto. (México)en
dc.subject.keywordsBinomial logit (Model)en
dc.subject.keywordsWillingness to payen
dc.subject.keywordsGreen maguey (Agave salmiana)en
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_MX
dc.creator.twoENRIQUE MELO GUERREROes_MX
dc.creator.threeJUAN HERNANDEZ ORTIZes_MX
dc.creator.fourRAMON VALDIVIA ALCALAes_MX
dc.creator.fiveFERMIN SANDOVAL ROMEROes_MX
dc.creator.idtwoinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/98042es_MX
dc.creator.idthreeinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/89272es_MX
dc.creator.idfourinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/8171es_MX
dc.creator.idfiveinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/264475es_MX
dc.description.abstractEnglishThe objective of the present investigation was to estimate the public’s willingness to pay for aged mezcal, handmade from Agave salmiana, cultivated, and originally from San Felipe, Guanajuato, Mexico. The contingent valuation method was used, and a survey was applied to 120 consumers. Through a binomial Logit model, it was found that the average Willingness to Pay (WTP) for mezcal was $576.82 pesos, which means an overprice of 37.34% with respect to the mezcal currently produced in the municipality. This represents an opportunity for producers to introduce a new kind of mezcal that allows them to increase their profit margins.en
Appears in Collections:Revista Acta Universitaria

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Disposición a pagar por mezcal añejo en San Felipe.pdf909.9 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.