Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ugto.mx/handle/20.500.12059/1581
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.rights.licensehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0es_MX
dc.contributor.authorALVARO CAN CHULIM-
dc.contributor.authorOSCAR RAUL MANCILLA VILLAes_MX
dc.creatorJOSE PEDRO PEREZ DIAZes_MX
dc.date.accessioned2020-03-12T18:30:37Z-
dc.date.available2020-03-12T18:30:37Z-
dc.date.issued2019-09-09-
dc.identifier.urihttp://repositorio.ugto.mx/handle/20.500.12059/1581-
dc.description.abstractEn la cuenca del río Lerma se desarrolla la agricultura, se asientan importantes centros industriales y una población que supera los 15 millones de habitantes; como consecuencia, se genera agua residual que se vierte al río Lerma. En este estudio se evaluó la calidad de agua, así como el riesgo de salinización y sodificación de los suelos irrigados, utilizando criterios agronómicos. La CE fue menor de 1.252 dS m-1y el agua se clasificó como bicarbonatada-sódica; con riesgo de salinidad-sodicidad medio-bajo (C2-S1, C3-S1). Los valores mínimo y máximo de relación de adsorción de sodio (RAS) fueron: 2.80 mmol L-1y 7.63 mmol L-1, el PSI máximo estimado fue 11.42. Con base en los resultados de esta investigación, se concluyó que el agua del río Lerma, utilizada en la irrigación, puede inducir procesos de salinización y sodificación del sueloes_MX
dc.language.isoengen
dc.publisherUniversidad de Guanajuatoes_MX
dc.relationhttps://doi.org/10.15174/au.2019.2066-
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_MX
dc.sourceActa Universitaria: Multidisciplinary Scientific Journal. Vol. 29 (2019)es_MX
dc.titleRisk of salinization and sodification of irrigated soils in the Lerma River basinen
dc.title.alternativeRiesgo de salinización y sodificación de los suelos irrigados en la cuenca del río Lermaes_MX
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_MX
dc.creator.idinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/510203-
dc.subject.ctiinfo:eu-repo/classification/cti/2es_MX
dc.subject.keywordsElectrical conductivityen
dc.subject.keywordsSodium adsorption ratioen
dc.subject.keywordsWastewateren
dc.subject.keywordsSoil salinityen
dc.subject.keywordsConductividad eléctricaes_MX
dc.subject.keywordsRelación de adsorción de sodioes_MX
dc.subject.keywordsAgua residuales_MX
dc.subject.keywordsSalinidad de sueloses_MX
dc.contributor.idinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/161661es_MX
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_MX
dc.creator.twoHECTOR MANUEL ORTEGA ESCOBARes_MX
dc.creator.threeCARLOS RAMIREZ AYALAes_MX
dc.creator.fourHECTOR FLORES MAGDALENOes_MX
dc.creator.fiveEDGAR IVAN SANCHEZ BERNALes_MX
dc.creator.idtwoinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/120053es_MX
dc.creator.idthreeinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/229867es_MX
dc.creator.idfourinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/36409es_MX
dc.creator.idfiveinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/122440es_MX
dc.contributor.idtwoinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/175361-
dc.description.abstractEnglishFactors as agricultural development, the presence of important industrial centers and a population of more than 15 million inhabitants in the Lerma River basin generate wastewaters which are poured into the Lerma River course. This study was carried out toevaluate the quality of the Lerma River water and to estimate the risk of salinization and sodification of the irrigated soils in the basin. Electrical conductivity (EC) was less than 1.252 dS m-1and water was classified as bicarbonated-sodic, with a medium-low risk of salinity-sodicity (C2-S1, C3-S1). The minimum and maximum sodium adsorption ratio (SAR) values were 2.80 mmol L-1and 7.63 mmol L-1, and the estimated maximum exchangeable sodium percentage (ESP) was 11.42. Based on the results of this research, the Lerma River water may induce salinization and sodification processes in the irrigated soilsen
Appears in Collections:Revista Acta Universitaria

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Risk of salinization and sodification of irrigated soils in the Lerma River basin.pdf2.33 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.