Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ugto.mx/handle/20.500.12059/1533
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.rights.licensehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0es_MX
dc.creatorARACELI SERNA GUTIERREZ-
dc.date.accessioned2020-03-06T17:06:10Z-
dc.date.available2020-03-06T17:06:10Z-
dc.date.issued2019-10-23-
dc.identifier.urihttp://repositorio.ugto.mx/handle/20.500.12059/1533-
dc.description.abstractLos yaquis presentan una alta prevalencia de obesidad y la información sobre su dieta es limitada. El objetivo fue diseñar y validar un cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos para evaluar la dieta de adultos yaquis (CFCAY). El diseño del CFCAY derivó de la aplicación de dos recordatorios de 24 horas(R24Hrs) en 156 yaquis. La validación del CFCAY vs.R24Hrs para energía total, macronutrientes y micronutrientes se realizó mediante correlación de Pearson (r), de intraclase (CI) y por el gráfico de Bland y Altman (BA). El CFCAY incluyó 123 alimentos, tres tamaños de porción y cinco categorías de frecuencia de consumo. Los coeficientes de r estuvieron entre 0.23 y 0.56, indicando correlaciones aceptables y buenas. Los coeficientes de CI fueron mayores a los de Pearson y el gráfico de BA mostró valores más altos para el CFCAY vs.R24Hrs. El CFCAY permitirá estudiar la dieta de adultos yaquis.es_MX
dc.language.isospaes_MX
dc.publisherUniversidad de Guanajuatoes_MX
dc.relationhttps://doi.org/10.15174/au.2019.2248-
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_MX
dc.sourceActa Universitaria: Multidisciplinary Scientific Journal. Vol. 29 (2019)es_MX
dc.titleDiseño y validación de un cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos para evaluar la dieta en indígenas yaquis de Sonora, Méxicoes_MX
dc.title.alternativeDesign and validation of a food frequency questionnaire to assess diet amongYaqui Indians from Sonora, Méxicoen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_MX
dc.creator.idinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/205524es_MX
dc.subject.ctiinfo:eu-repo/classification/cti/4es_MX
dc.subject.keywordsDiseñoes_MX
dc.subject.keywordsValidaciónes_MX
dc.subject.keywordsCuestionario de frecuencia de alimentoses_MX
dc.subject.keywordsIndígenases_MX
dc.subject.keywordsDesignen
dc.subject.keywordsValidationen
dc.subject.keywordsFood frequency questionnaireen
dc.subject.keywordsIndigenousen
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_MX
dc.creator.twoJULIAN ESPARZA ROMERO-
dc.creator.idtwoinfo:eu-repo/dai/mx/cvu/33968es_MX
dc.description.abstractEnglishThe Yaquis have a high prevalence of obesity and information about their diet is limited. The objective was to design and validate a food consumption frequency questionnaire to evaluate the diet of Yaqui adults (FFQY). The FFQY design derived from the application of two 24 h recalls (24hR) in 156 Yaquis. The validation of FFQY vs. 24hR for totalenergy, macronutrients and micronutrients was performed by Pearson correlation (r), intraclass correlation (IC) and Bland and Altman (BA) graph. The FFQY included 123 foods, three serving sizes and five consumption frequency categories. The coefficients of r were between 0.23 and 0.56, indicating acceptable and good correlations. The IC coefficients were higher than those of Pearson, and the BA graph showed higher values for the FFQY vs. 24hR. The FFQY is a feasible tool to study the diet of Yaqui adultsen
Appears in Collections:Revista Acta Universitaria



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.