Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ugto.mx/handle/20.500.12059/11647
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.rights.licensehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0es_MX
dc.creatorHernandez-Silva Nes_MX
dc.date.accessioned2024-06-09T18:21:52Z-
dc.date.available2024-06-09T18:21:52Z-
dc.date.issued2023-10-25-
dc.identifier.urihttp://repositorio.ugto.mx/handle/20.500.12059/11647-
dc.description.abstractLa miel de M. mexicanus es empleada como alimento y remedio tradicional en algunas comunidades rurales de México, Dado esta importancia, se considera relevante conocer las variables ambientales que determinan su distribución para proponer estrategias de conservación y un óptimo aprovechamiento. Se elaboró una base de datos con el reporte de presencia de M. mexicanus. Y mediante el modelo de máxima entropía (Maxent), con el uso de 22 variables bioclimáticas como predictoras, se estimaron las Variables bioclimáticas que determinan la distribución de esta hormiga. Las variables de mayor importancia fueron: régimen de humedad del suelo (31.8%), régimen de humedad del suelo (18.86%), temperatura promedio del cuatrimestre más cálido (18.4%).es_MX
dc.language.isospaes_MX
dc.publisherUniversidad de Guanajuatoes_MX
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_MX
dc.sourceCiencia e Innovación Agroalimentaria de la Universidad de Guanajuato. Vol. 1 Núm. 1. Julio-Diciembre (2019)es_MX
dc.titleVariables bioclimáticas que determinan la distribución de la hormiga myrmecocystus mexicanus en México.es_MX
dc.title.alternativeClimate variables that determine the distribution of the ant myrmecocystus mexicanus in Mexico.en
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_MX
dcterms.relationhttps://doi.org/10.15174/cia.v1i1.6es_MX
dc.subject.ctiinfo:eu-repo/classification/cti/6es_MX
dc.subject.keywordsMiel de hormigaes_MX
dc.subject.keywordsDistribución de la hormigaes_MX
dc.subject.keywordsVariables bioclimáticases_MX
dc.subject.keywordsAnt honeyen
dc.subject.keywordsAnt Distributionen
dc.subject.keywordsDioclimatic variablesen
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_MX
dc.creator.twoJuárez-García R.A.es_MX
dc.description.abstractEnglishThe honey of M. mexicanusis used as a food and traditional remedy in some rural communities of Mexico. Given this importance, it is considered relevant to know the environmental variables that determine their distribution to propose conservation strategies and optimal use. A database with the presence report of M. mexicanuswas elaborated. And using the maximum entropy model (Maxent), with the use of 22 bioclimatic variables as predictors, the bioclimatic variables that determine the distribution of thisant were estimated. The most important variables were: soil moisture regime (31.8%), soil moisture regime (18.86%), average temperature of the warmest quarter (18.4%).en
Appears in Collections:REIAGRO - Artículos

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6.+Hernandez-Silva+y+Juarez-Garcia+2019+Myrmacosytus+Mexicanus.pdf414.48 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.